Visos kategorijos
Visuomenė

2020-ieji: ralis, kuris sukrė(a)tė, bet priminė apie stabdžius

Vytenis Morkūnas
# „Paysera LT“ vadovas Vytenis Morkūnas

Tai turėjo būti tolesnio ekonomikos klestėjimo, vasaros olimpinių žaidynių metai, naujojo dešimtmečio pradžia. Daugiau kelionių, daugiau koncertų, dar daugiau į Vilniaus senamiestį plūstančių turistų. Netgi tamsesnės prognozės kalbėjo apie „čiut čiut“ sulėtėsiančią, o kraštutiniu atveju perkaisiančią, ekonomiką. Pamenu, tai kėlė rūpestį. Bet tada atėjo pandemija.

Gali būti, kad nenorėsite prisiminti 2020 metų. Iššūkių ir streso, kuriuos patyrėme, būtų užtekę ne vieneriems, o keletui metų. Šie metai atėmė daug jėgų, tačiau taip pat šio to išmokė. Pirmiausia atvėrė akis, koks svarbus yra gyvas žmogiškas bendravimas, ypač su pačiais artimiausiais. Mes taip pat tapome istorinio įvykio liudininkais. Medicinos mokslas ir technologijos pasiekė tokį pažangos lygį, kad vakcina nuo pirmą kartą sutikto viruso buvo sukurta per trumpiau nei metus. Nuo šiol nebėgsime virusui iš paskos, o būsime jo priešaky.

Aš 2020-uosius mūsų versle prisiminsiu kaip pasivažinėjimą amerikietiškais kalneliais. Čia šauni į viršų kartu su elektroninėmis parduotuvėmis, kurių pardavimai kyla kaip ant mielių. Čia leidiesi žemyn dėl sumažėjusios pervedimų apimties, valiutos konvertavimo ir pirmu bėgiu krutančio bilietų platinimo. O kur dar iššūkiai, susiję su nuotolinio darbo organizavimu.

E. prekybos bumas

Pamenu, kaip per pirmąją pandemijos bangą šalys uždarinėjo sienas, o prekybininkai, tarsi greitojo reagavimo būrys, masiškai kėlė prekybą į internetą. Vien per pirmąjį karantino mėnesį prekybą padėjome užkurti daugiau nei 800 e. parduotuvių. Naujokams prireikė laiko, juk reikėjo perorientuoti reklamą, sustyguoti visą logistikos grandinę, tačiau jie įsivažiavo. Tai virto aibe verslo sėkmės istorijų.

Žemiau pateikiau grafiką tam, kad geriau suprastumėte COVID-19 poveikio mastą pasaulinei e. prekybai. Pažiūrėkite, jis rodo, kad vien per pirmuosius du pavasarinio karantino mėnesius JAV ir Jungtinės Karalystės e. prekybos dalis mažmeninėje prekyboje išaugo labiau nei per paskutinius 10 (!) metų.

#
#

Europoje šis augimas, skaičiuojant procentais, buvo panašus. Baltijos šalyse e. parduotuvių apyvartos, Paysera duomenimis, fiksavo 35 % augimą, kuris kalėdinės prekybos metu viršijo 60 %.

Kas laukia e. prekybos po COVID-19?

Gyventojų apklausos sufleruoja, kad įpročiai pirkti internete negrįžtami ir liks pasibaigus pandemijai. Aš irgi manau, kad įprotis dažniau pirkti internetu išliks, ypač vis geriau tvarkantis logistikos sektoriui ir vis daugiau žmonių suprantant, kiek pirkimas internetu sutaupo laiko. Nesitikiu, kad e. prekyba greitu metu taps dominuojančiu kanalu ar visai pakeis fizines parduotuves. Matėme tas žmonių eiles parduotuvėse, pasibaigus pirmojo karantino suvaržymams, taip pat vos sužinojus apie antrojo karantino suvaržymus. Taigi ateityje manau abu būdai išliks, tik e. prekyba bus atkandusi nemažą kąsnį nuo fizinės prekybos.

2020 m. pasiekimai

Pasaulį apėmus ekonominiam netikrumui, mes pristatėme galimybę išmaniojoje programėlėje įsigyti aukso. Ne biržinio. To tikrojo. Luitų, plytelių, monetų. Auksas laikomas saugumo užuovėja neramiais laikais ir prieglobsčiu nuo pinigų nuvertėjimo, todėl per pirmus du mėnesius pardavėme aukso už 1,4 mln. EUR. 2021 m. planuojame paleisti prekybą programėlėje platina ir sidabru.

Visa kortelių turėtojai nuo 2020 m. gali atsiskaityti per „Apple Pay“. Nebereikia paduoti mokėjimo kortelės pardavėjui, liesti mygtukų ar atsiskaityti grynaisiais pinigais. Mokėjimus per „Google Pay“ ir „Samsung Pay“ pasiūlėme 2019 m. Na, o 2021 m. pirmoje pusėje pristatysime virtualią mokėjimų kortelę. Klientai pageidavo, prašau.

Šiemet tobulinome mūsų AML/KYC sistemą. Sutvirtinome ją, padarėme ją ne tik saugesnę, bet ir patogesnę mūsų klientams ir darbuotojams. Mes veikiame padidintos rizikos zonoje, į kurią nuolat taikosi sukčiai, todėl mūsų srityje rizikų valdymas ir tobulėjimas yra tęstinis ir niekada nesibaigiantis procesas – didesnį dėmesį AML/KYC skirsime ir 2021 m.


Nuotolinis darbas

Beveik metus dirbu iš namų ir man tai patinka. Nors išimtinai vien per nuotolį dirbti sudėtinga, bet spėju padaryti daugiau nei per tą pačią darbo dieną, važiuodamas pirmyn ir atgal į darbą ir iš jo. Iš darbuotojų girdžiu įvairių atsiliepimų. Vieni negali sulaukti, kada grįš į biurą, kiti gi – patenkinti dirbdami iš savo namų. Koks yra tobulas variantas? Sunku pasakyti, bet aišku, kad pasibaigus pandemijai mes, Paysera, ketiname toliau laikytis lankstaus darbo principo biuras–namai. Šiuo metu, man atrodo, kad 2 dienos biure, 3 dienos namuose yra tas tikėtinas scenarijus. O kaip bus iš tikrųjų – pamatysime pasibaigus karantinui.

Beje, įdirbis organizuojant nuotolinį darbą mums padėjo galutinai apsispręsti dėl užsieniečių įdarbinimo. Nutarėme laisviau samdyti darbuotojus visame pasaulyje, įskaitant ir užsienyje gyvenančius lietuvius. Užsukite į mūsų darbo skelbimų skiltį.

O kol dirbame iš namų, prisiminkime gerus dalykus – kamščiuose stovėti nereikia, sulėtėjęs tempas skatina pamatyti dalykus, kurių anksčiau nepastebėjome. Turėkime dar truputį kantrybės. Likime namuose. Saugokime vieni kitus. Medikai jau skiepijami. Laukti liko nebedaug ir mums.

AUTORIUS:
Vytenis Morkūnas
„Paysera LT“ generalinis direktorius

Susiję straipsniai

#
Visuomenė

Trumpa Lietuvos fintech istorija

16-ojo Paysera gimtadienio proga įmonės generalinis direktorius Vytenis Morkūnas apžvelgia trumpą, bet turtingą Lietuvos fintech istoriją. Nuo pirmųjų mokėjimo kortelių iki prekybos fiziniu auksu – visa tai telpa į mažiau nei 30 nepriklausomos Lietuvos metų.

Vytenis Morkūnas
#
Visuomenė

Fintech ir fizinis auksas? Suderinama, ypač šiuo metu

Paysera bendraįkūrėjas ir pagrindinis akcininkas Kostas Noreika dalinasi savo įžvalgomis apie du iš pažiūros nesuderinamus dalykus – internetinėje erdvėje veikiančias finansinių technologijų įstaigas ir tikro fizinio aukso prekybą.

Kostas Noreikia
#
Visuomenė

Ar darbas iš namų gali tapti kasdienybe?

Situacijai šalyje gerėjant, darbo iš namų įspūdžiais jau dalinamės sėdėdami patogiose biuro kėdėse su nesibaigiančios kavos atsargomis. Tuo pačiu neišvengiamai keliame ir aukščiau parašytą klausimą – ar toks darbo pobūdis gali prigyti visam laikui?