📅 2020, birželis

Ar darbas iš namų gali tapti kasdienybe?



Nuo visuotinio karantino paskelbimo pradžios jau praėjo beveik 3 mėnesiai. Per juos spėjome ne tik sudėvėti savo mėgstamiausias šlepetes, priaugti (ar numesti) kelis kilogramus, bet ir apsvarstyti, kaip atrodys gyvenimas „po visko“.

Situacijai šalyje gerėjant, darbo iš namų įspūdžiais jau dalinamės sėdėdami patogiose biuro kėdėse su nesibaigiančios kavos atsargomis. Tuo pačiu neišvengiamai keliame ir aukščiau parašytą klausimą – ar toks darbo pobūdis gali prigyti visam laikui?

#

Darbas iš namų – naudinga ir pozityvi patirtis 🏡

Susiklosčius pavojingai situacijai, per kelias dienas daugiau nei 90 procentų Paysera darbuotojų paliko biurą ir prisitaikė dirbti nuotoliniu būdu.

Karantinui baigiantis atlikome darbuotojų apklausą, kad sužinotume, kaipgi mums sekėsi dirbti, ilsėtis bei bendrauti šiuo neprognozuojamu laikotarpiu. Kolegų atsakymai ne tik nudžiugino, bet ir nuramino. Su šia pozityvia komanda Paysera gali jaustis pasiruošusi visiems išbandymams!

Dauguma darbo iš namų patirtį įvertino teigiamai ir džiaugėsi dirbantys tokioje srityje bei įmonėje, kurioje įmanomas darbas nuotoliniu būdu.

„Džiaugiuosi, kad dirbu nuotoliniu būdu vien dėl to, kad esant tokiai situacijai dėl COVID-19, galiu apsaugoti tiek savo, tiek savo šeimos narių sveikatą.“

„Tai yra visiškai nauja patirtis. Dirbdamas iš namų jaučiausi produktyvus darbe, bet tuo pačiu galėjau praleisti ir daugiau laiko su savo šeima.“

Didžiausi privalumai – laikas, šeima, komfortas 🤗

Vieningai nusprendėme – didžiausias darbo iš namų privalumas – tai laikas, kurį sutaupome kelionei į ir iš darbo. Už šį privalumą nubalsavo 95 procentai kolegų. Daugelis jų tvirtino, kad sutaupytą laiką jie praleisdavo su šeima arba užsiimdami savo mylima veikla. Labai dažnai – sportu, įvairių paskaitų (webinar’ų) žiūrėjimu arba maisto gaminimu!

Taip pat didžioji dalis darbuotojų (89 procentai) tikino namie dirbantys taip pat produktyviai kaip ir biure, ar net produktyviau. Tik 1 iš 10 pripažino, jog namų aplinka trukdo susikaupti ir efektyviai atlikti visas užduotis.

Ko pasiilgome labiausiai? 🥺

Lietuvių liaudies patarlė byloja: „Su darbu – sunku, be darbo – ilgu“. Ir iš tikro, pirmomis dienomis pasidžiaugę naujomis laisvėmis, greitai supratome, jog darbas biure yra kiek daugiau, nei patogi kėdė, kilnojamas stalas bei nemokami užkandžiai. Tai kolegos, pokalbiai prie kavos, įkvepiantys susirinkimai… Trečdalis darbuotojų rašė, kad darbuotis iš namų sunku, nes jaučia savo kolegų ilgesį.

Tuo tarpu 1 iš 5 pastebėjo dažną persidirbimą ir negalėjimą nustoti dirbti bei atsipalaiduoti po darbo valandų. Tam, kad namie dirbtume ne tik produktyviai, bet ir nepersidirbtume, vienas su kitu dalinomės įvairiais patarimais bei gerosiomis praktikomis.

„Pagrindinis patarimas – susiplanuoti tiek darbo, tiek poilsio laiką. Nors turint vaikų kiekviena diena kaip maratonas – viskas įmanoma griežtai apsibrėžus, ką reikia padaryti.“

„Puikus būdas atskirti darbą nuo poilsio – naudoti atskirą darbinį ir asmeninius kompiuterius. Pasibaigus darbui, klaviatūrą, pelę ir interneto laidą perjungiu į asmeninį kompiuterį ir tai man padeda negrįžti prie darbų poilsio metu.“

Kaip bus toliau? 🤔

Kaipgi šis išbandymų laikotarpis pakeis mūsų darbą ateityje? Ar tai gali tapti įprasta kasdienybe?

Be abejonės, nuo šiol visi labiau vertinsime paprastus dalykus – kolegas, biuro patogumus bei gyvą bendravimą. Galbūt darbas iš namų ir nevirs nauja kasdienybe, bet nuotolinio darbo praktiką taikysime ir toliau, darbo grafikas taps dar lankstesnis.

Dar iki karantino Paysera darbuotojai mėgavosi lanksčiomis darbo valandomis, mokėjome dirbti ir nuotoliniu būdu darbostogų metu bei bendraujant su nuotolinėmis komandomis kituose miestuose ar šalyse. Po šio laikotarpio galėsime jaustis tikrais veteranais.

Galiausiai džiaugiamės, jog karantino metu prie mūsų komandos jau prisijungė daugiau nei 20 naujų darbuotojų. Daugelio jų atranka ir įvedimas į komandas vyko nuotoliniu būdu, tad ir ši praktika bus ir toliau sėkmingai taikoma ieškant kolegų užsienyje.

Tikimės, kad ir jūs karantino laikotarpį praleidote turiningai ir įgijote naujos patirties, kuri pravers grįžus į tas išsvajotas „senas vėžes“. O jei šiuos mėnesius išnaudojote tiesiog poilsiui ir jau jaučiatės pasiryžęs grįžti į darbo rinką, primename, kad mes nuolatos ieškome įvairių komandų papildymo. Nesvarbu, ar esi biuro žmogus, ar labiau mėgsti privatumą – net neabejojame, kad pas mus surasi sau tinkamą vietą!