Visi įrašai

Kodėl mano Paysera sąskaita apribota ar užblokuota?

account is restricted

Jei įmonė, kuriai patikėjote savo pinigus, yra apribojusi Jūsų sąskaitą, o gal net ją uždariusi, žinote, kaip tai nemalonu. Nors kaip finansų institucija esame kitoje barikadų pusėje, mums lygiai taip pat nemalonu uždaryti savo klientų sąskaitas. Todėl, prieš atlikdami šį veiksmą visada įsitikiname, jog jis yra būtinas. Tai yra visoms finansų įstaigoms įprasta praktika, kuria siekiama užtikrinti klientų ir visuomenės lėšų saugumą.

Pastaruoju metu forumuose dažnai matome diskusijas apie tai, kodėl finansų įstaigos kartais apriboja ar uždaro sąskaitas – juk visi turėtų būti suinteresuoti turėti kuo daugiau klientų. Todėl nusprendėme įsiterpti ir pasidalyti informacija iš savo perspektyvos.

Mums taikomi teisės aktų reikalavimai

Paysera yra licencijuota elektroninių pinigų įstaiga. Turėdami licenciją, galime aptarnauti tūkstančius klientų visame pasaulyje ir teikti jiems įvairias paslaugas – nuo asmeninių ir verslo sąskaitų iki mokėjimo kortelių, įmokų surinkimo elektroninėse parduotuvėse ir kitų paslaugų. 

Vis dėlto, šios galimybės eina koja kojon su didele atsakomybe. Mūsų įmonės veiklą reguliuojanti institucija – Lietuvos bankas – bei mūsų partneriai, pavyzdžiui, mokėjimo kortelių teikėjas „Contis“, mums taiko daugybę taisyklių bei aukštų kokybės ir saugumo reikalavimų. Be to, mes privalome vadovautis ir tarptautiniais teisės aktais, pavyzdžiui, laikytis kovos su pinigų plovimu ir teroristų finansavimu taisyklių

Vis dėlto, iš karto norime patikslinti – jei apribojome Jūsų sąskaitą, tai dar tikrai nereiškia, kad manome, jog vykdote pinigų plovimą ar kitą nelegalią veiklą.

Gali būti, kad per nustatytą laikotarpį mums nepateikėte visos būtinos informacijos, kurios prašome iš savo klientų arba, kad pateikėte suklastotą informaciją ir todėl paslaugų teikimo sutartis buvo pažeista ir galiausiai nutraukta. Tokiu atveju elgiamės taip, kaip privalo elgtis visos finansų įstaigos – apribojame naudojimąsi sąskaita.

account is blocked

Kuo skiriasi „apribota“, „uždaryta“, „užblokuota“ ir „įšaldyta“ sąskaita?

Visi šie žodžiai skamba nekaip, bet tik kai kurie iš jų reiškia, jog atsisveikiname visam laikui.

Apribotas naudojimasis sąskaita

Daugeliu atveju, apribotas naudojimasis sąskaita reiškia, kad bankas įtaria, jog sąskaita yra susijusi su nelegalia veikla. „Susijusi“ nebūtinai reiškia, jog tai Jūs elgiatės netinkamai. Galbūt pastebėjome neįprastas operacijas Jūsų sąskaitoje ir norime įsitikinti, kad būtent Jūs naudojatės lėšomis, o ne kas kitas naudojasi Jūsų sąskaita įtartinoms veikloms finansuoti.

Jei nepateiksite būtinos informacijos laiku, mūsų įtarimai dėl įtartinos veiklos tik sustiprės. Visuomet patikrinkite ar pateikėte savo asmens tapatybės dokumentą, įmonės dokumentus (jei turite verslo sąskaitą), KYC (Kliento pažinimo) anketą, informaciją apie savo lėšų kilmę ir t.t. 

Mūsų pranešimą apie ribojamą sąskaitą turėtumėte matyti patikrinę savo Paysera paskyrą ir elektroninį paštą (laiškas galimai nukeliavo į nepageidaujamų el. laiškų aplanką – angl. spam). Atidžiai laikykitės pateiktų nurodymų ir pateikite visą prašomą informaciją. Jei neturėsime daugiau klausimų – aktyvuosime Jūsų sąskaitą per vieną ar kelias dienas.

#

Uždaryta sąskaita

Jei negalite prisijungti prie savo paskyros – gali būti, kad Jūsų sąskaita buvo uždaryta. Taip nutinka retai ir tik tada, kai to negalima išvengti. Jei taip įvyko, tikėtina, kad nesilaikėte mūsų paslaugų sutarties – galbūt suteikėte galimybę Jūsų sąskaita naudotis kitiems asmenims, melavote apie savo finansinę veiklą ar tapatybę, naudojotės sąskaita kriptovaliutų prekybai arba dar blogiau – nelegalios veiklos finansavimui ar sukčiavimui.

Jei sąskaitoje turėjote Jums priklausančių pinigų (kurie nebuvo išvilioti iš kitų žmonių), prieš uždarydami Jūsų paskyrą grąžinsime lėšas Jums arba į sąskaitą, iš kurios jie buvo gauti. Tai galėsime padaryti tik Jums pateikus visą prašomą informaciją. Grąžinę pinigus, uždarysime Jūsų sąskaita ir nebegalėsite naudotis mūsų finansinėmis paslaugomis.  

Įšaldytos ar rezervuotos lėšos 

Trūksta informacijos. Gali būti, kad tik vienas iš Jūsų pervedimų buvo laikinai sustabdytas – rezervuotas ar įšaldytas. Finansų įstaigos taip daro, kai trūksta informacijos apie pervedimą ar pervedimas yra įtartinas. Galime paprašyti pateikti daugiau informacijos apie gavėją, pinigų kilmę ar mokėjimo paskirtį. Taigi, kuo daugiau informacijos pateiksite pildydami pervedimo formą iš karto, tuo mažiau trikdžių ir nesklandumų patirsite ateityje.

Mokesčių vengimas ir dalijimasis informacija. Pervedimai ar mokėjimai gali būti atidėti ir dėl kitų priežasčių. Paysera finansinę veiklą vykdo įvairiose šalyse ir yra PLAIS (Piniginių lėšų apribojimų informacinė sistema) sistemos narė. Tai Lietuvoje veikianti informacijos dalijimosi sistema, jungianti bankus, antstolius, mokesčių įstaigas ir kitas atitinkamas institucijas. 

Nors ši sistema naudojama Lietuvoje, tokios įstaigos kaip Valstybinė mokesčių inspekcija dalijasi informacija (pavyzdžiui tuo, kad konkretus asmuo turi sąskaitą mūsų įmonėje) ir su atitinkamomis organizacijomis kitose šalyse. Taigi, jei asmuo vengia mokėti mokesčius ar kitas rinkliavas, mums ar kitam bankui, kur asmuo turi sąskaitą, gali būti nurodyta atidėti konkrečius mokėjimus. Tokiu atveju matysite, kad atliktas pervedimas yra rezervuotas ar, kitaip sakant, įšaldytas. 

#

Įmokų surinkimas. Jei renkate įmokas, galite matyti nemažai rezervuotų pervedimų. Visi mokėjimų tipai, kurie yra automatiškai rezervuojami, yra išvardyti mūsų interneto svetainėje

Renkant įmokas internetu, dažniausiai mokėjimą gausite iškart pirkėjui jį patvirtinus. Vis dėlto, jei pirkėjas moka kortele arba apmoka sąskaitą fiziniame kioske, matysite, kad toks mokėjimas yra rezervuotas. Tai reiškia, kad pirkėjas jau apmokėjo užsakymą ir jam galima išsiųsti prekes, tačiau šiomis lėšomis galėsite naudotis tik partneriui (pavyzdžiui, kioskui ar mokėjimo kortelės gamintojui) pervedus tas lėšas į Paysera. Lėšos įprastai rezervuojamos trims dienoms, nors kartais rezervacija trunka vos kelias valandas. 

Neteisinga informacija. Žinoma, kartais pervedimas rezervuojamas, kai tiesiog įvedamas neteisingas gavėjo sąskaitos numeris. Patikrinkite jį kelis kartus ir, jei reikia, atšaukite mokėjimą. Kitu atveju, jei mums reikia daugiau informacijos, nedelsiant su Jumis susisieksime.

Užblokuota

Šis terminas vartojamas rečiau ir dažniausiai taikomas mokėjimo kortelei. Jei Jūsų Visa mokėjimo kortelė užblokuota, gali būti, kad pažeidėte kortelės naudojimo taisykles ir daugiau šios paslaugos Jums teikti nebegalime.

Kortelę galite užblokuoti ir patys – pavyzdžiui, ją praradę arba įtardami, kad kitas asmuo žino Jūsų PIN kodą ar kitą svarbią informaciją. Jei užblokavote savo kortelę, naują užsisakyti galite  mūsų internetinėje bankininkystėje ar mobiliojoje programėlėje.

Kodėl mano Paysera sąskaita apribota?

#

Dažniausiai pasitaikančios priežastys:

1. Nepateiktas pasas ar tapatybės kortelė
Jei jau turite Paysera sąskaitą, bet Jūsų tapatybės kortelė ar pasas nebegalioja, turėsite atnaujinti šiuos dokumentus. Jei to nepadarysite per nustatytą laikotarpį, naudojimasis Jūsų sąskaita bus apribotas tol, kol nepateiksite būtinos informacijos.

2. Nepateikti dokumentai (verslo klientams)
Jūsų įmonei laiku nepateikus dokumentų apie lėšų šaltinį ar galutinius naudos gavėjus, naudojimasis Jūsų sąskaita taip pat gali būti apribotas tol, kol pateiksite šiuos dokumentus. Prašomi dokumentai turi būti oficialūs ir juos turi būti galima patikrinti nacionaliniame registrų centre ar panašiose institucijose. 

3. Sąskaita naudojama kriptovaliutoms
Atsidarydami Paysera sąskaitą, Jūs sutinkate su mūsų sąlygomis, viena iš kurių yra neprekiauti kriptovaliutomis. Jei gavę įspėjimą, vis tiek jomis vykdote su kriptovaliutomis susijusią veiklą, apribosime Jūsų prieigą prie mūsų finansinių paslaugų. Atvirai kalbame apie šį apribojimą nuo pat pradžių, todėl nemėginkite apgauti sistemos ir vykdyti tokią veiklą. 🕵️‍♀️

4. Neteisinga informacija apie Jūsų veiklą
Būkite atviri apie savo veiklą ir lėšų šaltinius, pateikite mums visą ir tikslią informaciją. Jei prisistatote kaip studentas, bet mes pastebime, jog gaunate dideles pinigų sumas iš įvairių asmenų, mums kils įtarimų ir anksčiau ar vėliau paprašysime pateikti daugiau informacijos. Geriau iškart pateikite nuodugnias detales tam, kad vėliau nekiltų nepatogumų.

5. Finansinių paslaugų teikimas be mūsų žinios ir sutikimo
Jei Jūsų įmonė, kuriai atidaryta Paysera verslo sąskaita, pakeičia teikiamų paslaugų pobūdį, privalote mus informuoti. Pavyzdžiui, jei pradedate finansinę veiklą, Jums reikės gauti mūsų papildomą sutikimą, kad galėtumėte naudotis mūsų paslaugomis. Visų veiklų, kurioms reikia mūsų sutikimo, sąrašas pateikiamas paslaugų teikimo sutartyje

6. Prisijungimas prie paskyros naudojant tarpinius serverius
Tarpinių serverių (angl. proxy servers) naudojimas pats savaime neprieštarauja mūsų taisyklėms. Vis dėlto, naudodamiesi anoniminiu tarpiniu serveriu Jums gali nepavykti prisijungti prie savo Paysera paskyros. Anoniminis tarpinis serveris įgalina žmones jungtis iš skirtingų šalių. Tai mums gali kelti įtarimų, jog Jūs nesate vienintelis asmuo, kuris naudojasi Jūsų sąskaita.

7. Prisijungimo duomenų atskleidimas trečiosioms šalims
Nesidalinkite savo sąskaita su kitais ir neleiskite kitiems asmenims atsidaryti sąskaitos Jūsų vardu. Tai prieštarauja mūsų taisyklėms ir tai padarys daugiau žalos Jums nei asmeniui, kuris naudosis Jūsų sąskaita. Asmuo, naudodamasis sąskaita atidaryta Jūsų vardu, gali Jums sukelti rimtų bėdų: įsiskolinti, pasiimti paskolą, turėti prieigą prie Jūsų ligos istorijos, užsakyti paslaugas iš įvairių valstybinių įstaigų ir pasirašyti dokumentus Jūsų vardu. Todėl tik Jūs turėtumėte turėti prieigą prie savo Paysera paskyros, o jei manote, kad kitas asmuo žino Jūsų prisijungimo duomenis, nedelsiant juos pakeiskite.

Jei Jūsų sąskaita yra apribota arba uždaryta – atidžiai perskaitykite mūsų sąlygas, kad nustatytumėte ir suprastumėte to priežastį. Be to, peržiūrėkite mūsų pranešimus savo Paysera paskyroje ir nepamirškite patikrinti nepageidaujamų el. laiškų aplanko. Be to, visada galite su mumis susisiekti patys. 

Vis dėlto, rekomenduojame imtis veiksmų anksčiau nei Jūsų naudojimasis sąskaita bus apribotas, bet, jei jau taip nutiko, kuo greičiau pateikite visą informaciją, kad vėl galėtumėte naudotis visomis Paysera paslaugomis.

KYC anketa

Visi esami Paysera klientai ar norintys tokiais tapti privalo užpildyti taip vadinamą KYC anketą (Kliento pažinimo anketą). Ir taip – mes ją tikrai skaitome. Ją pildydami užtruksite tik minutę, o pateikę visą būtiną informaciją galėsite nedelsiant naudotis savo sąskaita.

Savo veiklą aprašykite kuo tiksliau, kad mums nereikėtų Jums siųsti papildomų klausimų. Anketa gali būti tikrinama iki 5 dienų, ją prašome atnaujinti kiekvienas metais arba kai įvyksta reikšmingų pokyčių.

#

Kiek laiko taikomi apribojimai?

Viskas priklauso nuo Jūsų! Jei pateiksite visus būtinus dokumentus ir visą būtiną informaciją, apribojimai gali būti panaikinti jau tą pačią dieną. Vis dėlto, jei naudojimasis Jūsų sąskaita yra apribotas arba Jūsų mokėjimas rezervuotas ir Jūs su mumis nebendradarbiaujate, apribojimai gali būti taikomi savaitėmis ar net mėnesiais – tol, kol neatsakysite į visus klausimus ir nepateiksite reikiamos informacijos.

Kaip to išvengti?

Tiesiog – laikykitės taisyklių. Nevėluokite užpildyti savo KYC anketos, pateikite dokumentus, kurių prašome, būkite atviri apie savo vykdomą veiklą ir tiesiog nemeluokite.

Atliekant didesnį mokėjimą, nurodyti tik sąskaitos faktūros numerį nepakanka – prie pervedimo pridėkite ir pačią sąskaitą faktūrą . Tačiau, jei sąskaitos faktūroje nurodoma tik tai, kad mokama už „IT paslaugas pagal sutartį“, turėsite pateikti ir sutartį. Pagalvokite apie šiuos niuansus iš karto ir visos operacijos vyks sklandžiai ir užtruks tik kelias minutes.

Taip pat – nejuokaukite. Paysera darbuotojai yra linksma ir gerai nusiteikusi komanda, bet piniginius klausimus ir taisyklių laikymąsi vertiname rimtai. Mokėjimai už „Guns N’ Roses“ ar „mcksmaeoromksmkc“ (atsitiktinės raidės) gali būti ir bus atidėti. Branginkime vieni kitų laiką.

Ar prarasite savo pinigus?

Ne. Nebent jie niekada Jums nepriklausė. Jei apgavote kitus asmenis ir jie mums pateikė įrodymų, pinigai bus grąžinti nukentėjusiesiems. 

Jei tiesiog pažeidėte taisykles, pinigus Jums grąžinsime prieš uždarydami Jūsų sąskaitą, Jums pateikus visą prašomą informaciją (pavyzdžiui, alternatyvią banko sąskaitą). Atkreipkite dėmesį į tai, kad pinigai bus grąžinti tik į JŪSŲ banko sąskaitą arba į sąskaitą, iš kurios pinigai buvo gauti. Pinigai negali būti grąžinti į Jūsų giminaičio ar draugo sąskaitą.

Bendraudami su savo klientais visada stengiamės būti atviri, teisingi ir kantrūs. Nemėgstame atsisveikinti su savo klientais, todėl nuoširdžiai tikimės, kad Jums neprireiks skaityti šios informacijos tam, kad suprastumėte, kodėl Jūsų sąskaita buvo uždaryta. Vis dėlto, siekdama apsaugoti Jus ir kitus, Paysera, kaip ir bet kuri kita finansų įstaiga, kartais imasi tokių ir panašių prevencinių veiksmų.

Jei turite daugiau klausimų – skaitykite daugiau apie Kliento pažinimo tvarkas mūsų interneto svetainėje arba peržiūrėkite dažnai užduodamus klausimus šia tema.

Related Articles

#
Asmeniniai finansai

Kas yra SEPA mokėjimas? SEPA ir SEPA Instant skirtumai

Šnekamojoje kalboje bei bendraudami su klientais SEPA pervedimą neretai vadiname paprastu pervedimu eurais, o SEPA Instant – momentiniu pervedimu eurais. Tačiau, kas konkrečiai yra SEPA mokėjimas? Ir kuo jis skiriasi nuo SEPA Instant?

#
Asmeniniai finansai

Kas yra IBAN ir kaip jį rasti? 

IBAN yra vienas dažniausiai naudojamų numerių bankiniame sektoriuje. Nesvarbu, siunčiate pinigus ar pateikiate savo rekvizitus, kad juos gautumėte – tam greičiausiai naudojate būtent IBAN numerį. Tačiau, ar galėtumėte paaiškinti, kas yra IBAN? 

#
Paslaugos

Paysera klientus aptarnaus visą parą

Nuo kovo 1-osios Paysera anglų kalba klientus aptarnaus visą parą, kiekvieną dieną. Konsultuotis bus galima telefonu, elektroniniu paštu ir gyvo pokalbio (angl. live chat) formatu internetinėje svetainėje.