Visos kategorijos
Asmeniniai finansai

Kas yra SEPA mokėjimas? SEPA ir SEPA Instant skirtumai

SEPA mokėjimas

Šnekamojoje kalboje bei bendraudami su klientais SEPA pervedimą neretai vadiname paprastu pervedimu eurais, o SEPA Instant – momentiniu pervedimu eurais. Tačiau, kas konkrečiai yra SEPA mokėjimas? Ir kuo jis skiriasi nuo SEPA Instant?

Kas yra SEPA?

SEPA (angl. Single Euro Payment Area) – bendra mokėjimų eurais erdvė. Tai pervedimų standartas, naudojamas Europos Sąjungoje bei dar keliose, jai nepriklausančiose šalyse. Šioje erdvėje visi mokėjimai eurais vyksta tokiomis pačiomis sąlygomis tiek šalies viduje, tiek kitose Europos valstybėse, esančiose SEPA erdvėje.

SEPA šalys 2021 m.

Šiuo metu (2021 m. sausis) SEPA erdvėje yra 36 Europos šalys (27 Europos Sąjungos šalys + 3 Europos Ekonominės Erdvės (EEE) šalys (Islandija, Norvegija, Lichtenšteinas) bei 6 EEE nepriklausančios šalys – Jungtinė Karalystė, Šveicarija, Vatikanas, Monakas, San Marinas, Andora). Šiame sąraše yra ir teritorijos, priklausančios įvardintoms šalims.

Kas yra SEPA mokėjimas?

SEPA mokėjimas – tai pinigų pervedimas eurais iš vienos SEPA šalies į kitą. SEPA pervedimas atliekamas į IBAN sąskaitos numerį. Šių mokėjimų atsiradimas sumažino kainas pervedant eurus iš vienos šalies į kitą, pagreitino ir palengvino pervedimo procesą klientams.

Kas yra SEPA Instant pervedimas?

SEPA Instant (taip pat vadinama SEPA Instant Credit Transfers bei SCT Inst) – tai momentiniai pervedimai eurais, atliekami visą parą, visomis savaitės bei metų dienomis, kurie gavėją pasiekia akimirksniu.

Kam galiu siųsti SEPA Instant mokėjimą?

SEPA Instant mokėjimas atliekamas tokiu atveju, jei ir siuntėjo, ir gavėjo bankai yra prisijungę prie SEPA Instant sistemos.

Šiuo metu prie sistemos yra prisijungę beveik 3000 bankų iš 23 šalių, ateityje – SEPA Instant schema siekia apjungti visus 36 SEPA šalių bankus ir panaikinti geografines pervedimų sienas tarp Europos šalių.

SEPA ir SEPA Instant skirtumai

  SEPA SEPA Instant
Pervedimo trukmė Iki 1 darbo dienos Iš karto (apie 10 sek.)
Kaina* NEMOKAMAI privatiems klientams
0,20 EUR verslui
NEMOKAMAI privatiems klientams
0,20 EUR verslui
Pervedimų atlikimo dienos I–V, 8–20 val. (tik darbo dienomis) 24/7/365
Pervedimo limitas - 100 000 EUR
Kur atliekami pervedimai? Tarp bankų SEPA šalyse (36 šalys) Tarp bankų, prisijungusių prie SEPA Instant sistemos (23 šalys)

* Lentelėje pateikiami Paysera klientams taikomi įkainiai. Kitose mokėjimų įstaigose jie gali būti skirtingi.

Kaip atlikti SEPA ir SEPA Instant pervedimą iš Paysera sąskaitos?

#

SEPA mokėjimas

Jei tiek jūsų, tiek gavėjo šalis yra SEPA erdvėje – automatiškai bus atliekamas taip vadinamas SEPA pervedimas eurais, ir jums nereikia nieko daryti papildomai.

SEPA Instant mokėjimas

Užpildę pervedimo formą – atkreipkite dėmesį, kad pervedimas būtų pažymėtas kaip „Skubus“. Jei tiek jūsų bankas, tiek gavėjo bankas yra SEPA Instant schemos dalis – matysite, jog pervedimas bus atliktas iš karto ir nieko nekainuos (jei esate privatus klientas). Jei gavėjo bankas nėra SEPA Instant narys – „Skubus“ pasirinkimo nematysite.

Susiję straipsniai

#
Asmeniniai finansai

Naujametiniai pažadai: kaip taupyti pinigus – 50 30 20 taisyklė

Vienas dažniausių naujametinių pažadų – geriau tvarkyti asmeninius finansus. Tad artėjant 2021-iesiems rekomeduojame vadovautis keliais patarimais, kaip taupyti pinigus taikant 50 30 20 taisyklę.

#
Asmeniniai finansai

Kas yra IBAN ir kaip jį rasti?

IBAN yra vienas dažniausiai naudojamų numerių bankiniame sektoriuje. Nesvarbu, siunčiate pinigus ar pateikiate savo rekvizitus, kad juos gautumėte – tam greičiausiai naudojate būtent IBAN numerį. Tačiau, ar galėtumėte paaiškinti, kas yra IBAN?

#
Asmeniniai finansai

Infliacija Lietuvoje: kas tai yra ir kaip apsisaugoti?

Infliacija Lietuvoje kaip ir daugelyje šalių visame pasaulyje vyksta nuolatos ir paveikia visus. Prekių kainų augimas, pinigų perkamosios galios mažėjimas skatina įmones ir pasiturinčius asmenis ieškoti įvairių būdų, kaip apsaugoti savo santaupas nuo nuvertėjimo. Vieni pinigus investuoja, kiti renkasi saugesnes alternatyvas.