Asmeniniai finansai

Naujametiniai pažadai: kaip taupyti pinigus – 50 30 20 taisyklė

Gruodis 2020 • 5 min.
Kaip taupyti pinigus

Vienas iš dažniausių naujametinių pažadų – geresnis asmeninių finansų tvarkymas išsvajotam daiktui ar saugesniam rytojui. Išleidę savo santaupas gruodžio išpardavimuose, dažnai sausį nuvalome dulkes nuo seniai pamirštos kiaulės taupyklės. Tačiau kiek užtrunkame tą pažadą sulaužyti? Tad vis dėlto, kaip taupyti pinigus? Bei kaip pasinaudoti 50 30 20 taisykle?

Kaip taupyti pinigus?

Vienas dažniausių naujametinių pažadų – taupyti pinigus. Ir nors karantinas šią užduotį šiek tiek palengvino, savęs ribojimas daugeliui asocijuojasi su kančia, o galiausiai ir pasidavimu.

Keli patarimai, kaip taupyti pinigus:

🗂 Susiplanuokite išlaidas. Venkite impulsyvių ir emocijomis pagrįstų pirkinių. Jei tiksliai žinosite, ko jums reikia, bus lengviau atsispirti akcijoms, daiktams, apie kurių įsigijimą gal net nebūtumėte pagalvoję.

🎯 Išsikelkite tikslą. Tiesiog taupyti, nematant tam pabaigos – sunku. Išsikelkite aiškų tikslą, kam reikia pinigų – kelionei, naujam telefonui, o gal tai – ilgalaikis tikslas ir taupote būstui? Išsikėlę tikslą, nusistatykite datą, iki kurios turite tam tikrą sumą sutaupyti. Taip matysite, kiek pinigų kas mėnesį ar kas savaitę turite atidėti.

Automatizuokite taupymą. Stenkitės pamiršti apie tą sumą, kurią atidedate kas mėnesį, lyg jos nė neturėtumėte. Jei kas kartą fiziškai turėsite atidėti dalį pinigų – bus tikrai nelengva. Lengviau naudoti pasikartojančius mokėjimus. Jei turite Paysera mobiliąją programėlę ir pajamas gaunate į Paysera sąskaitą, galite nusistatyti, kad kiekvieną mėnesį, atlyginimo gavimo dieną tam tikra pinigų suma būtų automatiškai pervedama į jūsų sąskaitą banke, kuriame laikote santaupas, į Paysera taupymo sąskaitą ar pan.

Tam, kad nustatytumėte pasikartojančius mokėjimus, prisijunkite prie programėlės > Pervedimai > Pasikartojantys mokėjimai.

50 30 20 taisyklė

Vienas dažniausių taupymo patarimų – naudoti 50 30 20 taisyklę. O ji, nors ir skamba gana matematiškai, labai paprasta.

50 30 20 taisyklė

JAV politikė ir bankroto teisės ekspertė Elizabeth Warren išpopuliarino 50 30 20 taisyklę, kuri reiškia, jog, atskaičius mokesčius, 50 % atlyginimo turėtų padengti jūsų būtinuosius poreikius, tokius kaip nuoma, maistas, mokesčiai, automobilio priežiūra ir pan.

30 % atlyginimo galite išleisti nebūtiniems dalykams, tokiems kaip drabužiai, hobiai, kelionės, pramogos, įvairūs pirkiniai. Na, o likusius 20 % turėtumėte atidėti santaupoms.

Tiesa, verta paminėti, kad šios santaupos, kurios sudaro 20 procentų jūsų atlyginimo, yra ne trumpalaikės santaupos, pavyzdžiui, kompiuteriui, bet taip vadinamos santaupos juodai dienai.

Jei ruošiatės pirkti kompiuterį, automobilį ar pan., turėtumėte atidėti dalį pinigų iš 30 procentų pajamų, skirtų laisvalaikiui ir pomėgiams.

Žinoma, ši 50 30 20 taisyklė gali tikti ne kiekvienam, pavyzdžiui, mažesnes pajamas gaunantys asmenys nebūtinai galės skirti 30 procentų pajamų savo malonumui, o pasiturintys galbūt neišleis visų 50 procentų mėnesinių pajamų būtinosioms išlaidoms. Vis dėlto, 50 30 20 taisyklės idėja gana universali – kas mėnesį turėtumėte stengtis atidėti dalį pinigų santaupoms, tad būtent ji gali tapti konkrečiu naujametiniu pažadu.

Ilgalaikės santaupos

Visai kita santaupų kategorija – ilgalaikės santaupos dešimčiai ar daugiau metų. Tokias santaupas neretai turi verslininkai, pasiturintys žmonės ar tiesiog žmonės, pinigus kaupiantys senatvei, vaikams ar anūkams.

Vis dėlto, ilgalaikės santaupos dešimtmečiams bėgant gali nuvertėti, kadangi jas, kaip ir visus pinigus, paveikia infliacija. Todėl norėdami išsaugoti savo turto perkamąją galią neretai žmonės renkasi ilgalaikes santaupas laikyti aukso forma.

Aukso kaina kinta kasdien, bet ne dramatiškai, todėl auksas nėra populiari investicijos forma, kadangi ji negeneruoja pastovių pajamų. Tačiau ilgalaikėje perspektyvoje aukso kaina kyla kartu su infliacija. Todėl ir daugelis pasaulio centrinių bankų dalį savo pinigų visada laiko auksu.

Jei turite tokių ilgalaikių santaupų, investicinį auksą galite nusipirkti tiesiai iš namų – Paysera klientai (o jais galite tapti nemokamai) mobiliojoje programėlėje bet kada gali nusipirkti tikro fizinio investicinio aukso – tiek mažomis ar didelėmis dalimis, tiek konkrečiais luitais ar monetomis. Aukso pirkimas yra vienas iš populiaresnių ilgalaikių pinigų taupymo būdų ir galbūt vienas originalesnių naujametinių pažadų.

Kita vertus, laisvus pinigus galite įdarbinti. Tokiuose portaluose kaip Savy galite skolinti savo pinigus kitiems ir taip kiekvieną mėnesį uždirbti palūkanų. Auksas ir pinigų investavimas yra tik pora iš daugelio būdų, kurie neleis pinigams dulkėti taupyklėje ir prarasti savo vertę, kol judate savo tikslo link.

Taupymas auksu

Kiti naujametiniai pažadai 🏋️ 🥗 💸

Sveikai valgyti, sportuoti, taupyti pinigus – tai vieni dažniausių naujametinių pažadų, iškeliamų dar naujiesiems neprasidėjus. Deja, daugiau nei pusė pažadų sulaužoma jau per pirmąjį metų mėnesį.

Naujametiniai pažadai

Dažnai sulaužome sau duotus pažadus, nes jie būna nerealistiški, jų išsikeliame per daug, o kartą suklydę – pasiduodame visam laikui.

Vis dėlto, yra keli paprasti būdai, kaip lengvai įgyvendinti išsikeltus tikslus ir išsiugdyti įpročius.

Realistiški pažadai. Neprašykite savęs per daug, nes greitai pavargsite, nusivilsite ir prarasite bet kokią motyvaciją. Vietoj pažado sportuoti kiekvieną dieną, duokite sau kelias išeigines. Tačiau neatsipūskite per daug. Pavyzdžiui, jei pažadėję sportuoti daugiau, suteikiate sau per daug laisvės ir galiausiai tampa per sunku save kontroliuoti. Pabandykite pasižadėti sportuoti bent 3–4 kartus per savaitę.

🗣 Pasidalinkite pažadais. Pasakykite apie savo pažadus draugams, artimiesiems, socialiniuose tinkluose – taip jausitės atsakingi ne tik prieš save, bet ir prieš kitus.

💪 Suklupę – nepasiduokite. Jei kartą ir suklydote, nepasiduokite visiškai. Toliau stenkitės laikytis pažado – juk tai, kad praleidote vieną sporto dieną, nenubraukia viso progreso, kurį jau padarėte!

🧁 Motyvacinė sistema. Apdovanokite save, kai sekasi puikiai, bei šiek tiek nubauskite, kai nusižengiate. Pavyzdžiui – jei visą mėnesį kasdien vaikščiojote, mėnesio gale pasilepinkite nusipirkdami skanėstą, naują drabužį ar masažą. Tuo tarpu sulaužę pažadą – pasižadėkite padaryti 20 pritūpimų ar atidėti tam tikrą sumą pinigų į santaupas. Tai padės ne tik laikytis šio pažado, bet ir pasiekti kitų tikslų.

Susiję straipsniai #
#

Lapkritis 2020 • 4 min.

Infliacija Lietuvoje: kas tai yra ir kaip apsisaugoti?

Infliacija Lietuvoje kaip ir daugelyje šalių visame pasaulyje vyksta nuolatos ir paveikia visus. Prekių kainų augimas, pinigų perkamosios galios mažėjimas skatina įmones ir pasiturinčius asmenis ieškoti įvairių būdų, kaip apsaugoti savo santaupas nuo nuvertėjimo. Vieni pinigus investuoja, kiti renkasi saugesnes alternatyvas.

Skaityti daugiau
#

Lapkritis 2020 • 2 min.

Metas apsaugoti savo pinigus – metas auksui!

Puodelis kavos 70-aisiais kainavo maždaug 20 centų, šiandien – daugiau kaip 1,50 EUR. Tuo pat metu aukso uncijos kaina buvo vos 200 EUR, šiandien uncija kainuoja aštuonis kartus daugiau ir viršija 1600 EUR. Svarstote, kas bendro tarp šių skirtingų prekių? Infliacija.

Skaityti daugiau
#

Spalis 2020 • 4 min.

Aukso prabos tikrinimas perkant auksą internetu

Ką reiškia aukso prabos skaičiai? Kuo karatai skiriasi nuo prabos? Ar galima rasti šimtaprocentinio aukso? Kaip atliekamas aukso prabos tikrinimas? Šie klausimai tapo ypač aktualus aukso prekybai persikėlus į internetą, tad į juos atsakome ir mes.

Skaityti daugiau

APIE

Paysera – tai Lietuvos banko licensijuota elektroninių pinigų įstaiga veikianti tarptautiniu mastu. Savo klientams Paysera siūlo įvairias paslaugas nuo asmeninės ir verslo sąskaitų atidarymo internetu iki patogios mobiliosios programėlės, debetinės kortelės ir įmokų surinkimo elektroninėse parduotuvėse.
Skaityti daugiau.