Asmeniniai finansai

Aukso prabos tikrinimas perkant auksą internetu 

Spalis 2020   užtruksite 4 min.

Aukso prabos tikrinimas

Nors auksas yra vienas seniausių ir, kaip kai kurie pasakytų, tikriausių pinigų, jo kokybė, kilmė ir kaina vis dar apipinta klausimais. Ką reiškia aukso prabos skaičiai? Kuo karatai skiriasi nuo prabos? Ar galima rasti šimtaprocentinio aukso? Kaip atliekamas aukso prabos tikrinimas? Šios temos tapo ypač aktualios aukso prekybai persikėlus į internetą, tad į jas atsakome ir mes.

Kas yra aukso praba? 

Praba – tai tauriųjų metalų vertę apibūdinantis matavimo vienetas, rodantis kiek tauriojo metalo yra tam tikro lydinio 1 kilograme. Kitaip tariant, suskirsčius lydinį į 1000 dalių, kiek dalių būtų gryno tauriojo metalo. Pavyzdžiui, aukso lydinių prabos 375, 585, 750, reiškia, kad 1000-yje masės dalių lydinio yra 375, 585, 750 dalių gryno aukso. Ši praba dar vadinama metrine praba. 

Įdomu tai, kad kas vienoje šalyje laikoma auksu, kitoje gali būti tiesiog metalas. Pavyzdžiui, jei aukso gaminio praba yra 333 – Lietuvoje toks lydinys jau bus laikomas metalu. Tuo tarpu Vokietijoje – tai vis dar auksas.

#

Ar galima auksą matuoti karatais? 

Tikriausiai išgirdus žodį karatai iš karto galvojama apie brangakmenius ir deimantus. Nenuostabu, kadangi šis kokybės ir kiekybės vienetas dažniausiai naudojamas šlifuotų juvelyrinių dirbinių ir brangakmenių svoriui apibūdinti

Vis dėlto, tikrindami aukso prabą ir nerasdami reikiamų skaičių arba pamatę karatų įspaudą ant savo tauriojo metalo lydinio – nesuskubkite jaustis apgauti. Kai kuriose šalyse karatų sistema naudojama išmatuoti tauriojo metalo kiekį 1 kilogramo lydinyje.

Kitaip nei praba, karatai lydinį suskirsto ne į 1000, bet į 24 dalis. Todėl dažnai galite girdėti kalbas apie 18 karatų auksą ir pan. 

Aukso prabos ir karatų palyginimo lentelė 

Praba Karatai Lydinių pavyzdžiai
1000 (999,99) 24 Grynas auksas
958 23 Juvelyrinis auksas
916 22 Auksas dantų protezams, Didžiosios Britanijos aukso monetų metalas
900 21,6 Auksas dantų protezams, aukso monetų metalas
750 18 Juvelyrinis ir dantų protezų auksas
585 14 Juvelyrinis auksas
500 12 Pigus juvelyrinis auksas
375 9 Pigus juvelyrinis auksas

Kaip patikrinti, ar aukso praba tikra? 

Oficiali ekspertizė. Jei norite patikrinti aukso lydinio tikrumą, jį galite nunešti į Lietuvos prabavimo rūmus. Ar aukso praba tikra, specialistai tikrina naudodami titnago plokšteles, rentgeno aparatus ir kitas metodikas. 

Kaina. Dar prieš perkant auksą, patikrinkite tauriojo metalo kainą rinkoje – jei jums siūlomo gaminio kaina yra gerokai žemesnė – sukluskite, tai greičiausiai klastotė. 

Pardavėjai. Bet kokiu atveju, patariama aukso gaminius pirkti tik iš oficialių įmonių, vengti prekeivių gatvėse arba pirkti tokius gaminius tik prieš tai patikrinus juos lombarde ar prabavimo rūmuose. Kartais papuošalas ar kitas lydinys gali būti tik padengtas auksu, o viduje slėptis paprastas metalas. Todėl aukso prabos tikrinimas turėtų būti atliekamas tik specializuotose įmonėse, o ne namuose. 

Prabavimas. Taip pat verta išlikti budriems ir perkant vardinius juvelyrinius dirbinius – jei juvelyras jus tikina, jog parduodamas dirbinys tikrai auksinis, bet specialiai nebuvo prabuotas, nes nuo to kiltų kaina ar susigadintų gaminys – būkite atidūs. Prabavimas kainuoja vos kelis eurus, o prabos yra ne tik įspaudžiamos, bet ir išgraviruojamos, siekiant apsaugoti net ir gležniausius gaminius. Juvelyrinių dirbinių praba dažniausiai susideda iš kelių elementų, tokių kaip prabavimo rūmų ženklas, aukso dalis lydinyje, prabavimo metai, juvelyro ženklas ir pan. 

Nuo ko priklauso aukso spalva? 

Aukso spalva priklauso nuo lydinyje esančių priemaišų. Pavyzdžiui, 585 prabos auksas su 36 % sidabro ir 5,7 % vario būna žalsvos spalvos. 585 prabos auksas su 18,3 % sidabro ir 23,4 % vario – rausvas, o su 8,3 % sidabro ir 33,4 % vario – raudono atspalvio.

Saugus aukso pirkimas

Auksas yra gana minkštas metalas, tad kuo tyresnis aukso lydinys – tuo jis minkštesnis ir trapesnis. Labiausiai paplitęs auksas naudojamas juvelyrikoje yra 585 prabos – toks auksas yra maišytas su kitais metalais ir yra tvirtesnis, tinkamas kasdieniam nešiojimui žiedo formoje ar pan. 

Nepaisant to, grynas auksas (999,99 yra gryniausias išgaunamas auksas) yra pats brangiausias ir geidžiamiausiais, bei dar vadinamas investiciniu auksu. Jį žmonės perka ne papuošalų gamybai ar naudojimui, bet tam, kad išsaugotų savo pinigų perkamąją galią ar aukso forma laikytų savo santaupas. 

Šį auksą pirkti internetu gali būti netgi saugiau nei pigesnį, papuošalams naudojamą auksą, kadangi tokio tyrumo auksas parduodamas su jo kilmę ir prabą patvirtinančiais sertifikatais. Taip pat verta žinoti, jog investiciniam auksui netaikomas PVM mokestis. 

#

Prekybai, tuo pačiu ir tauriųjų metalų prekybai, sparčiai keliantis į internetą, aukso pirkėjai turi būti dar atidesni. Niekada neskubėkite, įsitikinkite, pasikonsultuokite su specialistais ir pirkite auksą tik iš patikimų šaltinių. Aukso prabos tikrinimas yra gana sudėtingas procesas, ir net specialistai gali būti apgauti, tačiau skirtingos jų taikomos prabų tikrinimo metodikos galiausiai atskiria tikrą grynuolį nuo klastotės. 

O norintys įsigyti tikro fizinio investicinio aukso su visais jo autentiškumą ir grynumą patvirtinančiais dokumentais tai gali padaryti per Paysera mobiliąją programėlę. Nors aukso nusipirkti galima internetu, perkamas auksas yra tikros fizinės aukso monetos ir luitai, saugomi Paysera saugyklose. Panorėjus, juos galima ir atsiimti, nors investicinio aukso laikymas namuose yra mažiau saugus nei oficialiose saugyklose. 

Vis dėlto, Paysera nekonsultuoja aukso kaip investicijos pirkimo klausimais. Norintys tokio pabūdžio patarimo turėtų kreiptis į nešališką finansų konsultantą. 

Susiję straipsniai #
#

Rugsėjis 2020 • 5 min.

Auksas pasiekiamas ranka! Taurųjį metalą jau galima pirkti internetu

Augant brangiųjų metalų populiarumui, o aukso kainoms mušant rekordus, be galo džiaugiamės suteikdami ir savo klientams galimybę pirkti bei parduoti auksą internetu, Paysera sistemoje.

Skaityti daugiau
#

Rugsėjis 2020 • 2 min.

Paysera pradeda prekybą auksu

Didžiausia Lietuvos elektroninių pinigų įstaiga „Paysera LT“ pradeda prekybą auksu. Skirtingai nei kitos „fintech“ bendrovės, „Paysera LT“ prekiaus ne biržoje parduodamais šio tauriojo metalo vienetais, o tikrais luitais, plytelėmis ir monetomis. Programėle įsigytą auksą pirkėjai gali saugoti bendrovės saugyklose, atsiimti skyriuje arba užsisakyti pristatymą į namus. 

Skaityti daugiau
#

Rugpjūtis 2020 • 9 min.

Kodėl mano Paysera sąskaita apribota ar užblokuota?

Pastaruoju metu forumuose dažnai matome diskusijas apie tai, kodėl finansų įstaigos kartais apriboja ar uždaro sąskaitas – juk visi turėtų būti suinteresuoti turėti kuo daugiau klientų. Todėl nusprendėme įsiterpti ir pasidalyti informacija iš savo perspektyvos.

Skaityti daugiau

APIE

Paysera – tai Lietuvos banko licensijuota elektroninių pinigų įstaiga veikianti tarptautiniu mastu. Savo klientams Paysera siūlo įvairias paslaugas nuo asmeninės ir verslo sąskaitų atidarymo internetu iki patogios mobiliosios programėlės, debetinės kortelės ir įmokų surinkimo elektroninėse parduotuvėse.
Skaityti daugiau.