Visuomenė

Fintech ir fizinis auksas? Suderinama, ypač šiuo metu

Kostas Noreikia

Lapkritis 2020 • 2 min.

Paysera auksas

Neseniai Paysera paskelbė per savo mobiliąją programėlę pradedanti prekiauti auksu. Ne tuo, kur biržoje, o fiziniu – kurį kiekvienas galite pasverti, išmatuoti, pakelti, apžiūrėti, apversti, padovanoti.

Asmeniškai, esu šalininkas pozicijos, kad auksas, sidabras, platina yra tikrieji pinigai. O tai, ką dažniausiai vadiname pinigais – eurai, doleriai, juaniai – tėra valiutos, vadinamieji „fiat“ pinigai, kuriems etiketę „pinigas“ uždeda vyriausybės ar centriniai bankai. J.P. Morgan yra pasakęs: „Gold is money... Everything else is credit“.  

Ar dabar geras laikas startuoti su fizinio aukso prekybą? Trumpai – auksui visada geras laikas. Plačiau – nestabilumo laikais auksas išlaiko savo vertę, jį nesunku saugoti,lengva parduoti. Mes suteikiame galimybę pirkėjui parduoti iš mūsų įsigytą auksą atgal. Parduoti galima nebūtinai mums – kiekvienoje šalyje galima rasti parduotuvių ar lombardų, kurie nupirks fizinį auksą, jį iš mūsų atsiėmus.

Dažnas žiūri į auksą, kaip į investicija. Mano požiūriu, auksas skirtas išsaugoti pinigų vertę ateityje, o ne investuoti, todėl per Paysera programėlę parduodami aukso luitai, plytelės ir monetos irgi nėra skirti spekuliacijai. Yra daug investavimo platformų, kurios teikia galimybę spekuliuoti ir uždirbti (arba ne) dėl trumpalaikių kainos svyravimų. Greitam pelnui/nuostoliui galite rinktis jas. Todėl sąmoningai į programėlę neįdiegėme automatinio aukso pirkimo-pardavimo funkcijos, kuri reaguoja į kainos svyravimus.

Ar dabar geras laikas startuoti su fizinio aukso prekybą? Trumpai – auksui visada geras laikas.

Pabaigai, užbėgsiu už akių kitam dažnam su auksu susijusiam klausimui – ar dabar palankus metas pirkti fizinį auksą? Neatsakysiu. Tai individualus sprendimas, kuris priklauso nuo daugelio aplinkybių. Skatinu tiesiog domėtis, skaityti ir rasti sau labiausiai priimtiną pinigų vertės išsaugojimo būdą. Taip pat tokiais atvejais pravartu konsultuotis su nepriklausomais finansų ekspertais. Kai kurie sako, kad norinti ilgesniam laikui išsaugoti savo grynųjų pinigų vertę, auksą pirkti visuomet geras laikas. 

Jei jau apsisprendėte arba norite pasidomėti daugiau, pirkimo procesą ir įvairius niuansus jau aprašėme Paysera tinklaraštyje. Bet vien tai, kad perskaitėte šį įraša, jau yra gera domėjimosi pradžia. 

#
AUTORIUS:

Kostas Noreika
„Paysera LT“ įkūrėjas ir akcininkas

Susiję straipsniai #
#

Lapkritis 2020 • 2 min.

Trumpa Lietuvos fintech istorija

16-ojo Paysera gimtadienio proga įmonės generalinis direktorius Vytenis Morkūnas apžvelgia trumpą, bet turtingą Lietuvos fintech istoriją. Nuo pirmųjų mokėjimo kortelių iki prekybos fiziniu auksu – visa tai telpa į mažiau nei 30 nepriklausomos Lietuvos metų. 

Skaityti daugiau
#

Spalis 2020 • 4 min.

Aukso prabos tikrinimas perkant auksą internetu

Ką reiškia aukso prabos skaičiai? Kuo karatai skiriasi nuo prabos? Ar galima rasti šimtaprocentinio aukso? Kaip atliekamas aukso prabos tikrinimas? Šie klausimai tapo ypač aktualus aukso prekybai persikėlus į internetą, tad į juos atsakome ir mes. 

Skaityti daugiau
#

Rugsėjis 2020 • 5 min.

Auksas pasiekiamas ranka! Taurųjį metalą jau galima pirkti internetu

Augant brangiųjų metalų populiarumui, o aukso kainoms mušant rekordus, be galo džiaugiamės suteikdami ir savo klientams galimybę pirkti bei parduoti auksą internetu, Paysera sistemoje.

Skaityti daugiau

APIE

Paysera – tai Lietuvos banko licensijuota elektroninių pinigų įstaiga veikianti tarptautiniu mastu. Savo klientams Paysera siūlo įvairias paslaugas nuo asmeninės ir verslo sąskaitų atidarymo internetu iki patogios mobiliosios programėlės, debetinės kortelės ir įmokų surinkimo elektroninėse parduotuvėse.
Skaityti daugiau.