Visos kategorijos
Verslui

7 patarimai, kaip sumažinti pirkinių krepšelio atsisakymą e. parduotuvėje 

#
Vienas iš elektroninės parduotuvės sėkmės garantų – mažas pirkinių krepšelio atsisakymo rodiklis (angl. abandonment rate). Pirkėjo apsigalvojimą paskutinę minutę gali lemti keli veiksniai, tarp kurių ir tinkamo apmokėjimo bei pristatymo nebuvimas. Gera žinia ta, kad tai yra sritys, kurias gali kontroliuoti pats pardavėjas. Šiame įraše apžvelgsime kelis praktinius patarimus, kaip sumažinti pirkinių krepšelio apleidimą. 

Normalus pirkinių krepšelio atsisakymo rodiklis 

Maždaug 2 iš 3 žmonių, prisidėjusių prekes į krepšelį e. parduotuvėje taip niekada ir neužbaigia apsipirkimo. Su šiuo skaičiumi ne tik sunku kovoti e. parduotuvių savininkams, bet ir jį pavadinti normaliu. Vis dėlto, apie 70% krepšelio atsisakymo reitingas yra gana įprastas daugeliui parduotuvių. 

Tarp pirkėjų, naudojančių mobiliuosius telefonus – šis procentas dar didesnis ir gali siekti net 85%. 

#

Krepšelio apleidimo priežastys ir sprendimai

Yra daug skirtingų veiksnių, kurie turi įtakos apleistam pirkinių krepšeliui. Jie skiriasi priklausomai nuo parduotuvės ir prekių tipo, auditorijos, šalies, puslapio dizaino ir pan. Apžvelkime kelias pagrindines priežastis ir sprendimus, kurių svarbos nepaneigtų nei vienas ekspertas. 

#

1. Apmokėjimo būdų pasirinkimas 

Viena iš dažniausių ir greičiausiai apmaudžiausia pirkinių krepšelio apleidimo priežasčių – klientui tinkamo apmokėjimo būdo nebuvimas. 
Prekės kaina pirkėjui pasirodė tinkama, parduotuvė – patikima… o štai apmokėjimo būdai – vos keli, o norimo banko – nėra. 

Šiai problemai išspręsti, tūkstančiai prekybininkų Lietuvoje pasirenka įmokų surinkimą per Paysera Checkout – įrankį, integravusį visus Lietuvos bankus, bei dešimtis bankų ir mokėjimo įstaigų kitose šalyse. Paysera Checkout taip pat siūlo apmokėjimą kortelėmis ar net SMS, lizingu, grynaisiais ir t.t. 

#

2. Pirkėjo registracija 

Kita dažna priežastis alternatyvų ieškojimui – privaloma pirkėjo registracija. Taip, tai pagreitins apsipirkimą kitą kartą, bet jo gali ir nebūti, jei pirmąjį kartą jūsų parduotuvėje skubantis pirkėjas turės suvesti visus duomenis, patvirtinti savo kontaktus ir pan. 

Gerai pagalvokite, kaip registracijos procesą klientui padaryti kuo paprastesnį, jei jo tikrai reikia. Gal galima susikurti paskyrą per Facebook ar Google? Galbūt pradžiai užtenka tik pačių pagrindinių duomenų, o įvesti klientą (angl. onboarding) galėsite jam užbaigus apsipirkimą? 

3. Per mažai pristatymo būdų

Jau baigiate apsipirkimą, bet pristatymas galimas tik per vieną pristatymo bendrovę, kurios paštomato kaip tyčia šalia nėra? Gal tuomet labiau apsimoka tiesiog atsiimti iš parduotuvės? Bet ji dirba nepatogiu laiku… O ar man tikrai reikia tos prekės?

Su kiekvienu klausimu sėkmingo apsipirkimo viltis blanksta, tad rizikuoti tikrai neverta. Lietuvoje, kur prekes pristato tikrai ne viena ir ne dvi kurjerių įmonės, riboti savo pirkėjams pristatymo pasirinkimą yra nepateisinama, o gal net nepagarbu. 

Siuntų pristatymo paslauga skatina net ir mažiausias elektronines parduotuves savo pirkėjams pasiūlyti pristatymą per kuo daugiau pristatymo bendrovių. O tai padaryti dabar itin paprasta – tereikia integruoti vieną įskiepį į savo e. parduotuvę ir populiariausi pristatymo būdai bus matomi visiems pirkėjams. 

4. Prekių grąžinimo sąlygos 

Sunkiai prieinamos, neaiškios, per daug formalios ar griežtos prekių grąžinimo sąlygos tikrai gali atbaidyti ne vieną susidomėjusi klientą. Būkite atviri, pateikite lanksčias grąžinimo sąlygas kaip privalumą ir nusistebėsite kaip vis daugiau pirkėjų nusprendusių pabandyti ar pasimatuoti prekes, galiausiai jas pasilieka. 

Galbūt prekių grąžinimo sąlygos net gali tapti jūsų išskirtinumu, kaip, kad tuo pasinaudojo Diesel savo kūrybiškoje reklamoje kampanijoje, skatinančioje vartotojus pasimėgauti prekėmis prieš grąžinant (angl. enjoy before returning). 

5. Per aukštos prekių kainos, o gal galimybė pasiūlyti lizingą? 

Aukštos kainos taip pat vienas dažniausių veiksnių, paskatinančių klientus apsigalvoti paskutiniame žingsnyje. Joms įtakos pardavėjai dažnai turi mažiausiai. Vis dėlto, galima pasiūlyti alternatyvas pirkėjams – prekes įsigyti išsimokėtinai. 

Lizingo pasiūlymas apmokėjimo lange yra dažnas sprendimas, kurį naudoja daugelis e. parduotuvių, įmokas renkančių per Paysera. Tai itin populiarus apmokėjimo pasirinkimas parduotuvėse, parduodančiose didelės vertės prekes – buitinę techniką, elektroniką ir pan. 

6. Papildomi mokesčiai klientams 

Ar prisimenate situaciją, kuomet prisidėjote prekę už 9 EUR, o apmokėjimo pabaigoje, jau užpildžius visus kontaktinius duomenis, prisidėjo papildomi mokesčiai ir mokėtina suma išaugo iki 10 EUR. Tai itin dažnas reiškinys bilietų platinimo puslapiuose. 

Todėl vis dažniau renginių organizatoriai naudoja tokias platinimo savitarnos sistemas kaip Paysera Tickets, kurios pirkėjui neprideda jokių papildomų administravimo mokesčių. 

#

7. Nepatikimas apmokėjimo procesas ar e. parduotuvė 

Negirdėtas pavadinimas, neaiškus puslapis, niekur nematytas atsiskaitymo langas, kontaktų nebuvimas ir jokių saugumo ženklelių… Visa tai kelia abejones pirkėjams, ypač tiems, kuriems apsipirkimas internetu dar naujovė. 

Tai taip pat dar viena priežastis, kodėl daugelis Lietuvos ir Baltijos šalių parduotuvių renkasi Paysera. Kadangi šiuo įmokų surinkimo būdu naudojasi tūkstančiai e. parduotuvių – apmokėjimo langas jau yra pažįstamas daugeliui klientų ir bent kažkiek nuramina įtarius pirkėjus. 

Pačios e. parduotuvės patikimumas – jūsų rankose. Svarbiausia informacija, tokia kaip kontaktai, dažniausiai užduodami klausimai, grąžinimo sąlygos, įmonės apibūdinimas – turi būti lengvai randami ir be klaidų. 

Susiję straipsniai

#
Paslaugos

Nauja paslauga: siuntų pristatymo integravimas į e. parduotuvę

Įmokų surinkimo internetu lyderis Lietuvoje, Paysera, elektroninėms parduotuvėms ir prekybininkams pristato dar vieną privalumą – pagrindines prekių pristatymo įmones vienoje vietoje. Ši paslauga suteiks galimybę net ir smulkiausiems prekybininkams savo e. parduotuvių klientams pasiūlyti prekių pristatymą per populiariausias šalies kurjerių tarnybas. 

#
Asmeniniai finansai

Ar saugu atsiskaityti internetu per savo banką?

Atvejai, kai sukčiai ką nors perka internetu arba fizinėse parduotuvėse, naudodamiesi pavogtomis kortelėmis ar kortelės duomenimis, yra reti, bet pasitaiko. Tuo tarpu internetinė bankininkystė laikoma vienu saugiausių būdų atsiskaityti už pirkinius elektroninėse parduotuvėse.

#
Verslui

Top 10 klausimų apie įmokų surinkimą internetu

Perkėlus savo verslą į internetinę erdvę, tiek pradedantiesiems, tiek patyrusiems iškyla daugybė klausimų. Bet juk tai ne verslas, jeigu nieko neparduodate, tiesa? Paysera padeda tūkstančiams e. parduotuvių rinkti mokėjimus internetu iš pirkėjų visame pasaulyje. Tad šiandien atsakysime dažniausius jų klausimus.