Visos kategorijos
Visuomenė

Ar Paysera yra bankas?

Is Paysera a bank? No, unless you live in Georgia.
Mes dažnai sulaukiame klausimo, ar Paysera yra bankas. Galėtume pateikti trumpą atsakymą „taip“ arba „ne“, tačiau norime jums išsamiau papasakoti, kodėl Paysera nėra bankas ir kuo ji išsiskiria finansų rinkoje, todėl pradėkime!

Paysera – fintech įmonė, o ne tradicinis bankas

Taigi, ne, Paysera nėra bankas. Tai elektroninių pinigų įstaiga, turinti Lietuvos banko suteiktą licenciją.

Tikriausiai dabar klausiate savęs, kuo skiriasi tradicinis bankas ir elektroninių pinigų įstaiga (EPĮ). Netrukus apžvelgsime ir tai. Tačiau pirmiausia, norime jums papasakoti apie vieną išimtį.

Kiekviena taisyklė turi išimčių

Jei sekate mūsų naujienas, galbūt žinote, kad nors mūsų pagrindinė būstinė yra Vilniuje, Lietuvoje, esame įsteigę Paysera įmones ir keliose kitose šalyse.

Sakartvele įsikūrusi Paysera įmonė yra išskirtinė. Paysera žemėlapyje Sakartvelas išsiskiria tuo, kad tai vienintelė mūsų tinklo šalis, kurioje iš tikrųjų veikiame kaip bankas. Nenuostabu, kad ten įmonės pavadinimas ir yra Paysera Bank Georgia.

Tai reiškia, kad Paysera, kaip tinklas, nėra bankas, nebent gyvenate Sakartvele, kur, šiuo atveju, Paysera yra bankas.

Paysera is a bank in Georgia.

Kuo skiriasi elektroninių pinigų įstaiga nuo banko?

Tiek tradiciniai bankai, tiek elektroninių pinigų įstaigos teikia įvairias finansines įstaigas, tačiau tarp jų yra keletas svarbių skirtumų.

Nesigilinsime į bankų veiklą, nes daugeliui ji jau yra gerai pažįstama. Verčiau plačiau apžvelkime kuo pasižymi elektroninių pinigų įstaiga.

Paprastai tariant, elektroninių pinigų įstaiga turi licenciją saugoti skaitmeninius pinigus. O dėl savo skaitmeninės prigimties tokios elektroninių pinigų įstaigos kaip Paysera pirmenybę teikia inovacijoms ir technologijoms, kad žmonės galėtų paprasčiau valdyti savo finansus.

Elektroninių pinigų įstaigos kuria patogias mobiliąsias programėles (pavyzdžiui, Paysera programėlė), skaitmenines platformas, savo veikloje pasitelkia dirbtinį intelektą ir kitas pažangias technologijas.

Lyginant su tradiciniais bankais, elektroninių pinigų įstaigos neturi galimybės teikti kai kurias finansines paslaugas. Pavyzdžiui, elektroninių pinigų įstaigos gali atlikti pinigų perlaidas, teikti mokėjimo operacijų paslaugas, grynųjų pinigų įnešimo ir išėmimo paslaugas ir kt. Tačiau, turėdami EPĮ licenciją mes negalime pasiūlyti indėlių ir paskolų paslaugų, kurias suteikia tradiciniai bankai.

O kaip dėl saugumo?

Paysera licenciją suteikė ir jos veiklą prižiūri Lietuvos bankas. Užtikriname, kad laikomės mums taikomų būtinų atitikties reikalavimų ir į patikrinimus visada žiūrime labai rimtai. Elektroninių pinigų įstaiga jokiu būdu nėra mažiau saugi nei tradicinis bankas, nes:

  • jūsų lėšos laikomos saugiose banko sąskaitose;
  • jūsų lėšos nėra naudojamos elektroninių pinigų įstaigos tikslams. Tai reiškia, kad jei elektroninių pinigų įstaiga saugo jūsų lėšas, ji negali jų skolinti ar investuoti savo naudai;
  • jei elektroninių pinigų įstaiga turi skolų – jūsų lėšos negali būti naudojamos įstaigos skoloms padengti.

Tai tik keli punktai iš Lietuvos Respublikos elektroninių pinigų ir elektroninių pinigų įstaigų įstatymo 25 straipsnio.

Taigi, apibendrinkime

Tikimės, kad šis blogo įrašas padėjo geriau suprasti Paysera vietą finansų pasaulyje. Nors Paysera yra elektroninių pinigų įstaiga, o ne tradicinis bankas, ji turi ir išskirtinę išimtį Sakartvele. Galiausiai, tiek elektroninių pinigų įstaiga, tiek bankai turi savų privalumų, todėl kiekvienas turėtų rinktis tai, kas geriausiai atitinka jo poreikius.

Nors elektroninių pinigų įstaiga geriausiai atitinka mūsų bendrą viziją, taip pat atsižvelgiame į vietos reikalavimus ir poreikius. Dėl šios priežasties Sakartvele gavome banko licenciją. Galiausiai sprendimus priimame atsižvelgdami į jūsų poreikius, nes jūsų pasitenkinimas yra mūsų prioritetas.

#
Visuomenė

Per fintech labirintus: sąvokų sąrašas jūsų patogumui

KYC, PPP, API... Esate girdėję šiuos žodžius, bet ar žinote, ką jie reiškia? Ne? Suprantame, kad kartais fintech kalba atrodo paini. O ką apskritai reiškia žodis „fintech“? Viską jums paaiškinsime šiame blogo įraše. Ar pasiruošę iššifruoti fintech žodyną?

#
Visuomenė

Trumpa Lietuvos fintech istorija

16-ojo Paysera gimtadienio proga įmonės generalinis direktorius Vytenis Morkūnas apžvelgia trumpą, bet turtingą Lietuvos fintech istoriją. Nuo pirmųjų mokėjimo kortelių iki prekybos fiziniu auksu – visa tai telpa į mažiau nei 30 nepriklausomos Lietuvos metų.

#
Paysera HQ

Paysera pripažinta „Metų fintech įmone“ Albanijoje

Tiranos prekybos ir pramonės rūmai išrinko Paysera „Metų fintech įmone“ už novatorišką veiklą skaitmeninių mokėjimų ir finansinių paslaugų srityje Albanijoje.