Visos kategorijos
Asmeniniai finansai

Mobiliųjų įrenginių apsauga. Esminiai patarimai jūsų saugumui

Paysera shares tips on how to ensure mobile security.
Jei prieš 50 metų kam nors būtume pasakę, kad ateityje žmonės viską – nuo žadintuvo iki savo pinigų – turės nedideliame įrenginyje, kuris telpa delne, tikriausiai jie nebūtų patikėję. Tačiau taip ir įvyko. O žinant, kiek daug neskelbtinos informacijos yra saugoma jūsų mobiliajame telefone, itin svarbu užtikrinti jo apsaugą. Šiame blogo įraše mes pasidalinsime esminiais patarimais, kaip užtikrinti mobiliojo įrenginio saugumą.

Kodėl svarbu apsaugoti mobilųjį įrenginį?

Nors daugelis supranta, kad svarbu užtikrinti mobiliojo įrenginio apsaugą, retas kuris imasi konkrečių veiksmų. O jei nesirūpinate apsauga, kiti gali pasinaudoti jūsų aplaidumu.

Įsivaizduokite, kad kažkas įsilaužia į jūsų telefoną. Jie pasiektų visą jūsų asmeninę informaciją, pavyzdžiui, nuotraukas, vaizdo įrašus, privačias žinutes ir net banko duomenis. Ir jie tikrai neįsilauš į jūsų telefoną, kad draugiškai su jumis paplepėtų.

Deja, labiau tikėtina, kad jie pasinaudos jūsų asmenine informacija, siekdami pasisavinti jūsų tapatybę arba sunkiai uždirbtus pinigus.

Having a lot of sensitive data on the phone, mobile security is extremely important.

Dažniausios grėsmės mobiliajam įrenginiui

Prieš sužinodami, kaip apsisaugoti, pirmiausia turite žinoti, į ką labiausiai reikia atkreipti dėmesį. Pateikiame dažniausias jūsų mobiliajam įrenginiui kylančias grėsmes.

Apgaulingos SMS žinutės (angl. smishing)

Tikriausiai girdėjote arba netgi gavote SMS žinutę, raginančią paspausti nuorodą, jei norite ir toliau naudotis savo banko sąskaita. Priežastys gali būti įvairios, tačiau šių žinučių tikslas – greita jūsų reakcija. Žinutėmis siekiama suklaidinti ir sukelti paniką – skubėdami mes labiau linkę aiškiai neįvertinti situacijos.

Dažniausiai tokiu būdu siekiama pavogti jūsų neskelbtiną informaciją, pavyzdžiui, slaptažodžius arba kreditinės kortelės duomenis.

Nesaugūs Wi-Fi tinklai

Naudojantis viešais Wi-Fi tinklais gali kilti tam tikra rizika. Kartais šie tinklai gali būti ne tokie saugūs, kaip atrodo. Prisijungę prie šių tinklų galite kibernetiniams vagims suteikti prieigą prie duomenų, kuriais keičiasi jūsų įrenginys ir Wi-Fi prieigos taškas. Taip pat jie gali pasiekti jūsų asmeninę informaciją.

Tad primename – visada pagalvokite prieš prisijungdami prie viešai prieinamo Wi-Fi tinklo. Geriau (ir saugiau) naudokite vietinius mobiliuosius duomenis (4G, 5G). Tai puikus būdas apsaugoti savo duomenis nuo pašalinių akių.

Silpni slaptažodžiai

Pernelyg paprasti arba lengvai atspėjami slaptažodžiai vilioja programišius, kaip medus bites. Tuo tarpu stiprūs slaptažodžiai apsaugo jūsų paskyras. Rekomenduojame sugalvoti slaptažodžius, kuriuos sudaro bent 8–12 simbolių, įskaitant specialius ženklus (!@#$%^&*), skaičius (0–9) ir didžiąsias raides (A–Z).

Kenkėjiškos mobiliosios programėlės ir virusai

Tai kenkėjiška programinė įranga, kuri gali virusu užkrėsti jūsų įrenginį jums to nežinant. Jos gali apsimesti tikromis programėlėmis, tyliai rinkti jūsų duomenis, sugadinti arba ištrinti jūsų dokumentus, net valdyti pagrindines jūsų įrenginio funkcijas.

„Jailbreak“ (iPhone) ir „Rooting“ (Android)

Tai metodai, naudojami norint ištrinti nepageidaujamas programėles, kurios jau būna įdiegtos jūsų telefone, kai jį įsigyjate.

Šie metodai taip pat leidžia atsisiųsti programėles iš tų šaltinių, kurių oficialiai nepripažįsta telefono gamintojas, ir pakeisti jūsų telefono išvaizdą. Tačiau dėl „jailbreak“ ar „rooting“ programėlių jūsų telefonas gali tapti pažeidžiamesnis, ir programišius lengvai galės pasiekti jūsų asmeninius duomenis bei jais pasinaudoti.

„Quishing“ arba „QR phishing“

Vis labiau populiarėja nauja sukčiavimo tendencija, kai jūs klastingai viliojami savo išmaniuoju telefonu nuskenuoti QR kodą. Nuskenavus šis kodas nukreipia į tinklalapį, kuris gali būti ne toks draugiškas, kaip atrodo.

Kartais telefone gali būti sunku pastebėti faktinį svetainės adresą. Dėl šios priežasties galite net nepastebėti, kad patekote į įtartiną svetainę. Svetainė gali atrodyti kaip bet kuris įprastas tinklalapis, tačiau iš tiesų jos tikslas yra jus apgauti ir priversti atskleisti neskelbtiną informaciją, pavyzdžiui, prisijungimo prie įmonės sąskaitos duomenis. Taip apgauti įmanoma, nes QR kodas klastingai paslepia tinklalapio adresą, todėl jums sunku pamatyti, kad esate ne tikroje svetainėje.

'Quishing' (QR phishing) is a common scam tactic that tricks people into visiting suspicious sites.

Geriausios mobiliųjų įrenginių apsaugos praktikos

Kaip sakoma, geriau pasisaugoti iš anksto nei vėliau gailėtis. Būtent dėl to mobiliajame įrenginyje būtina naudoti saugumo priemones.

Nepamirškite – jei norite užtikrinti savo mobiliųjų ir kitų įrenginių saugumą:

Nespauskite nežinomų nuorodų
Prieš spausdami bet kokias nuorodas būkite atsargūs – įsitikinkite, kad SMS žinutės yra iš žmonių, kuriuos pažįstate, arba įmonių, kurias tikrai žinote.

Nuolat atnaujinkite programinę įrangą
Visada naudokitės naujausia programine įranga. Reguliariai įdiekite savo saugumo programinės įrangos atnaujinimus.

Reguliariai keiskite slaptažodžius
Stenkitės keisti savo slaptažodžius kas 90–180 dienų.

Programėles atsisiųskite iš patikimų šaltinių
Programėles atsisiųskite tik iš patikimų platformų, tokių kaip Google Play, App Store ir App Gallery.

Naudokite dviejų veiksnių autentifikavimo funkciją
Kad užtikrintumėte didesnį jūsų asmeninės informacijos saugumą, paskyrose naudokite dviejų veiksnių autentifikavimo būdus, pavyzdžiui, veiksmo paskyroje patvirtinimus SMS žinute arba telefonu.

Ribokite asmeninę informaciją socialiniuose tinkluose
Venkite dalintis tokiais duomenimis, kaip socialinio draudimo numeris, gimimo data, gimimo vieta, mėgstamiausi sporto užsiėmimai ir augintinių vardai.

Telefono apsauga
Apsaugokite savo telefoną nustatydami, kad po kelių bandymų įvesti neteisingą slaptažodį telefono nustatymai automatiškai būtų atkurti į gamyklinius.

Susipažinkite su sukčiavimo gudrybėmis
Ieškokite gramatinių klaidų ir įtartinų detalių siuntėjo informacijoje. Sukčiai dažnai bando apsimesti teisėtomis organizacijomis pasinaudodami jų pavadinimu.

Praneškite apie įtartinus pranešimus
Jei gaunate el. laišką, SMS žinutę ar „WhatsApp“ užklausą, kurioje prašoma asmeninės informacijos arba kurioje yra įtartina nuoroda, neatsakykite. Geriau užblokuokite siuntėją.

Reguliariai kurkite atsargines duomenų kopijas
Atsargines duomenų kopijas kurkite bent kartą per savaitę. Tokiu būdu galėsite atkurti duomenis, jei prireiks.

Nenaudokite senų slaptažodžių
Senus slaptažodžius lengva atspėti, nenaudokite jų pakartotinai.

Jungdamiesi prie viešo Wi-Fi tinklo, naudokite VPN.
Visada naudokite VPN (virtualų privatų tinklą), kai naudojatės viešu Wi-Fi tinklu. VPN užmaskuoja jūsų buvimo vietą ir sustiprina jūsų įrenginio saugumą.

Kasdien paleiskite savo telefoną iš naujo
Kasdien išjunkite savo telefoną maždaug 10–15 minučių ir paleiskite iš naujo, kad apsisaugotumėte nuo galimų šnipinėjimo programų.

Saugokitės neįtikėtinų pasiūlymų
Jei kažkas atrodo pernelyg gerai, kad būtų tiesa, greičiausiai taip ir yra.

Papildomas patarimas
Įdiekite privatumo apsaugos ekraną savo telefone, kad apsaugotumėte ekraną nuo žiūrėjimo į jį tam tikru kampu.

A checklist on what should be done to ensure mobile security.

Jei įtariate, kad kažkas turi prieigą prie jūsų Paysera paskyros

Įtariate, jog kažkas prisijungė prie jūsų Paysera paskyros? Galbūt gavote įtartiną pranešimą apie prisijungimą šalyje, kurioje paprastai neprisijungiate? Jei taip nutiko, nedelsiant susisiekite su mūsų klientų aptarnavimo komanda.

Suprantame, kad tokia situacija gali sukelti stresą, tačiau nepamirškite – visada galite kreiptis į mus pagalbos. Susisiekite su mumis, ir mes pasistengsime padėti jums kuo greičiau atgauti prieigą prie paskyros.

Susiję straipsniai

#
Asmeniniai finansai

5 populiariausi finansinio sukčiavimo būdai: ar jus bandė taip apgauti?

Finansiniai sukčiai tampa vis išradingesni, o aukos savo pinigus sukčiams dažnai atiduoda savo noru – be jokio įsilaužimo ar smurto. Paysera, viena populiariausių įmokų surinkimo partnerių Baltijos šalyse bei tarptautinė finansinių technologijų įmonė, teikianti kasdienių finansų valdymo paslaugas, savo klientams pataria kaip netapti sukčių aukomis. Sužinokite, kokie yra 5 populiariausi triukai, kurių sukčiai griebiasi norėdami išvilioti jūsų pinigus.

#
Asmeniniai finansai

Kaip netapti internetinių sukčių auka?

Nesvarbu, šiandien balandžio 1-oji ar ne – internetiniai sukčiai negaišta laiko veltui. Paysera nuolat moko bei informuoja savo klientus, kaip išlikti atsargiems ir išvengti finansinių sukčių. Šiame įraše pasidalinsime keliais praktiniais patarimais, kuriais gali pasinaudoti kiekvienas Paysera klientas, siekdamas apsaugoti savo pinigus.

#
Asmeniniai finansai

Kaip apsaugoti Visa kortelės duomenis?

Dėl akivaizdžių priežasčių kiekvienas iš mūsų nori išsaugoti savo Visa kortelės duomenų privatumą. Tačiau kartais net ir patys atsargiausi žmonės atsipalaiduoja ir staiga savo sąskaitoje aptinka atliktus įtartinus pervedimus. Tokia situacija išgąsdintų kiekvieną. Laimei, mes turime gerų žinių – jūs galite užbėgti įvykiams už akių ir net išspręsti jiems jau įvykus. Nesvarbu, ar jūs ieškote išeities iš jau įvykusio pinigų nutekėjimo, ar žvalgotės prevencinių priemonių – mes paruošėme patarimų visiems.