📅 2020, gegužė

Prekyba internetu – ar užtenka individualios veiklos? (2020 metai)



Pradedant užsiimti prekyba internetu – atidarant elektroninę parduotuvę – be abejonės reikalingas šios veiklos įteisinimas. Visiems jau gerai žinomos individualios veiklos pagal pažymą tikrai užtenka pačiai pradžiai, bet yra keli aspektai, kuriuos būtina žinoti kiekvienam naujam elektroninės prekybos rinkos dalyviui. Apie juos ir pakalbėsime šiame įraše!

#

Kokią verslo formą pasirinkti prekiaujant internetu? 📑

Asmenys, pradedantys elektroninę prekybą ir iš karto planuojantys didelę apyvartą, greičiausiai pasirinks steigti juridinį asmenį – UAB, mažąją bendriją arba individualią įmonę. Tačiau jei šioje srityje esate naujokai arba tiesiog norite „pasitestuoti“, jums tikrai užteks ir individualios veiklos pagal pažymą, o gal net ir verslo liudijimo.

Kiekviena iš šių verslo formų turi savų privalumų ir labiau tinkama vieniems ar kitiems verslininkams. Vis dėlto, viena lanksčiausių veiklos įteisinimo formų yra individuali veikla pagal pažymą, apie kurią daugiausiai ir kalbėsime.

Kaip užregistruoti individualią veiklą? ✍️

Prieš pradėdami prekybą internetu, išsiimkite individualios veiklos pagal pažymą dokumentą. Tai galite padaryti internetu, apsilankę VMI elektroninėje svetainėje. Šis procesas jums užtruks kelias minutes.

Individualios veiklos registravimo žingsniai:

  • Eikite į www.vmi.lt
  • Spauskite Mano VMI
  • Spauskite Prisijungti prie „Mano VMI“ 
  • Tuomet pasirinkite Individualios veiklos registravimas / nutraukimas
    • Pasirinkite prašymo tipą – Individualios veiklos registravimas (spauskite – Toliau)Įrašykite gyvenamąją vietą (spauskite – Toliau)
    • Įveskite kontaktinius duomenis (spauskite – Toliau)
    • Pridėkite naują eilutę ir pasirinkite veiklos rūšį/veiklos kodą, atitinkantį jūsų vykdomą veiklą. (Pavyzdžiui, mažmeninės prekybos drabužiais kodas - 477100, žaislais - 476500, ir t.t.)  (spauskite – Saugoti, Toliau)
    • Nurodykite mokesčių mokėtojo tipą – Gyventojai, vykdantys individualią veiklą
    • Pasirinkite veiklos vykdymo vietą, pavyzdžiui, „Internete“ ir įveskite internetinės svetainės adresą (spauskite – Toliau)
    • Jei apskaitą tvarkysite pats – spauskite Toliau
    • Papildomų dokumentų pridėti nereikia, tad spauskite – Toliau. 
    • Patikrinkite prašymo duomenis ir spauskite Patvirtinti.

Individualios veiklos prašymai dažniausiai patvirtinami per 1-5 darbo dienas.

#

Kokie mokesčiai taikomi internetinei prekybai su individualia veikla? 💸

Elektroninei prekybai su individualia veikla, kai pajamos nesiekia 20 000 eurų per metus, taikomas 5% gyventojų pajamų mokestis (GPM). Šis mokestis yra skaičiuojamas nuo jūsų elektroninės parduotuvės sugeneruojamo pelno (pajamos – išlaidos = pelnas).

Jei prekiaudami internete sugeneruojate daugiau pajamų – GPM bus apskaičiuojamas pagal atitinkamas formules. O peržengus 35 000 eurų per metus pajamų dydį, jums bus taikomas nekintantis 15% mokesčio tarifas. Todėl pradedantiesiems verslininkams, kurie tik žengia pirmuosius žingsnius elektroninėje prekyboje, individualios veiklos pažyma dažnai yra priimtinas ir palankus veiklos įteisinimo būdas.

Nepamirškite, kad prie GPM dar gali prisidėti ir kiti mokesčiai, pavyzdžiui, VSD ir PSD. Galutinę išlaidų sumą galite pasiskaičiuoti naudodamiesi internetine individualios veiklos mokesčių skaičiuokle.

Numatomas pajamas, išlaidas ir pelną užsiimant elektronine prekyba taip pat galite apskaičiuoti ar bent jau numatyti iš anksto. Apsvarstykite tokius rodiklius kaip: prekės savikaina, už kiek ją parduosite, kokios bus siuntimo išlaidos, jei tokių bus, ir panašiai. Šiems dalykams apgalvoti galite pasinaudoti verslo plano skaičiuokle.

O tiems, kuriems dar niekada neteko tvarkyti savo apskaitos, visą pracesą palengvina nemokama VMI virtualaus buhalterio programėlė i.APS.

 

Ar galima prekiauti internetu turint verslo liudijimą? 🤔

Taip! Įstatymai nuolat keičiasi, tačiau šiuo metu galima užsiimti elektronine prekyba ir su verslo liudijimu. Lyginant verslo liudijimą su individualios veiklos pažyma galime matyti nemažai skirtumų, tad patariame juos nuodugniai išsinagrinėti prieš priimant sprendimą.

Pavyzdžiui, atkreipkite dėmesį, kad už verslo liudijimą turėsite mokėti fiksuotą vienkartinį mokestį, o užsiimdami prekyba internetu su pažyma mokėsite nuo 5% iki 15% nuo savo sugeneruoto pelno.

Taip pat individuali veikla pagal pažymą turi mažiau veiklos apribojimų, nei verslo liudijimas, kurio turėtojai gali parduoti prekių ar paslaugų už ne daugiau kaip 4 500 EUR per metus. Veiklos rūšys, kuriomis galima užsiimti su verslo liudijimu, taip pat yra ribotos, jas galite pasitikrinti teisės aktų registre.

Trumpai tariant, verslo liudijimas gali labiau atsipirkti tiems, kurie nevykdo labai aktyvios veiklos ir tai galbūt tėra papildomas užsiėmimas, už kurį patogiau susimokėti vienkartinį fiksuotą mokestį. O tiems, kurie planuoja didesnes apyvartas, aktyvesnę prekybą ar net pagalbinio darbuotojo ar darbuotojų įdarbinimą – derėtų rinktis individualią veiklą pagal pažymą.

Ar elektroninei parduotuvei būtina verslo sąskaita banke? 🏦

Ne, tam kad prekiautumėte internetu jums nereikia atsidaryti verslo sąskaitos, įmokas galite rinkti ir į asmeninę sąskaitą banke ar kitoje finansų įstaigoje. Pavyzdžiui, Paysera klientai, internete prekiaujantys su individualia veikla ar verslo liudijimu, gali susikurti įmokų surinkimo projektą turėdami tik fizinio asmens sąskaitą. O norint atskirti kasdienes išlaidas nuo elektroninės parduotuvės lėšų, nemokamai galima atsidaryti ir kelias papildomas asmenines sąskaitas.

Taip pat verta pasidomėti, kaip sutaupyti renkant įmokas elektroninėje erdvėje. Pavyzdžiui, susikūrus įmokų surinkimo projektą Paysera sistemoje, nereikia sudarinėti sutarčių su kiekvienu banku, per kurį norite priimti mokėjimus savo elektroninėje parduotuvėje, o įmokų surinkimas smulkiems ir vidutiniams pardavėjams yra pigesnis.

Įdomu ir tai, kad tiems, kurie naudojasi Paysera mokėjimo inicijavimo paslauga (MIP) susitaupo dar daugiau pinigų, kadangi šios paslaugos kainos ypač konkurencingos, lyginant su alternatyvia Bank Link paslauga.

Elektroninės parduotuvės, kurios naudojasi šia paslauga sudaro tik vieną sutartį su mokėjimo įstaiga, tačiau savo klientus įgalina naudotis jiems patogiais apmokėjimo būdais - per kitus bankus, mokėjimo kortelėmis ar QR kodais.

#

Papildomi leidimai reikalingi internetinei prekybai 🗂

Prieš pradėdami prekiauti internete, įsitikinkite, kad turite visus reikiamus leidimus tam daryti. Pavyzdžiui, jei jūsų elektroninėje parduotuvėje yra kaupiami vartotojų duomenys, tokie kaip elektroninis paštas, telefono numeris, vardas, pavardė, jums reikės užsiregistruoti į duomenų valdytojų sąrašą Valstybinėje duomenų inspekcijoje. Nepamirškite svetainėje patalpinti ir tokios informacijos kaip privatumo politika ar prekių pirkimo bei grąžinimo sąlygos.

Atkreipkite dėmesį, ar tam, kad vykdytumėte internetinę prekybą jums nereikės registruotis PVM mokėtojais. Daugiau apie tai paskaityti galite VMI puslapyje.

Žinoma, pagalvokite ir apie galimus leidimus prekiaujant specifinėmis prekėmis. Galbūt užsiimsite maisto prekių prekyba internete? Jei turėsite tiesioginį kontaktą su maistu, jums gali reikėti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) leidimo. Jei kontakto neturėsite – užteks VMVT tiesiog pranešti apie vykdomą veiklą.

Atmintinė pradedantiems prekybą internetu:

  • Kaip pradėti el. prekybą? - skaitykite mūsų patarimus.
  • Vidutinio masto prekybai tinkama verslo forma – individuali veikla pagal pažymą (jos kodas priklauso nuo vykdomos veiklos).
  • Prekybai internete pakanka ir asmeninės banko sąskaitos  – nemokamą sąskaitą internetu galite atsidaryti Paysera sistemoje.
  • Norėdami sutaupyti įmokų surinkimui, naudokitės mokėjimo inicijavimo paslauga – MIP.
  • Prekiaudami internete su individualia veikla mokėsite mokesčius:  GPM, VSD, PSD. 
  • Patikrinkite, ar negalite užsiregistruoti PVM mokėtoju. 
  • Atkreipkite dėmesį į papildomus leidimus, kurių gali prireikti prekiaujant internete.